Rodič môže vybrať budúcemu prvákovi akúkoľvek školu

17.01.2011 Celý región

Bratislava 17. januára (TASR) - Rodič môže vybrať pre svojho potomka počas práve prebiehajúcich zápisov akúkoľvek základnú školu. Zápis budúcich prvákov potrvá do 15. februára.
Táto povinnosť sa týka zákonných zástupcov zhruba 55.000 detí, ktoré do 1. septembra 2011 dovŕšia šiesty rok veku. Presné miesto a čas určí zriaďovateľ školy (obec, krajský školský úrad, cirkev alebo súkromný zriaďovateľ).

V zmysle zákona plní žiak povinnú školskú dochádzku v ZŠ v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (tzv. spádová škola). Ak sa však rodič rozhodne pre inú základnú školu, oznámi túto skutočnosť riaditeľ tejto školy spádovej škole.

Každý predškolák musí podľa odborníkov pred vstupom do školy vykazovať určité znaky zrelosti. Medzi ne patrí okrem dosiahnutého veku či fyzickej zrelosti aj psychická zrelosť. Ide o vnímanie, grafomotoriku, rozumové poznávanie, vývin reči, pracovnú vyspelosť a pozornosť. Predškolák už má poznať farby, tvary, vie kresliť a preferuje jednu ruku. Vie povedať svoje meno, priezvisko a adresu, ovláda detské riekanky a piesne, dokáže hovoriť o svojich zážitkoch. Takisto už odlišuje hru od povinnosti.

\"Riaditeľ základnej školy môže rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok, a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu. Súčasťou tejto žiadosti musí byť odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, \" informuje na internete ministerstvo školstva.

Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade aj na návrh materskej školy, a to na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. V tomto prípade je potrebný informovaný súhlas rodiča. Ten má právo rozhodnúť o tom, či jeho dieťa bude v prípade odkladu navštevovať materskú školu alebo nultý ročník.

Nultý ročník je určený pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli fyzický vek šesť rokov, ale nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na to sa u nich nepredpokladá zvládnutie vzdelávacieho programu 1. ročníka.

Počet prvákov, ktorí tento školský rok zasadli do lavíc, oproti vlaňajšku mierne vzrástol. Podľa údajov, ktoré spracoval Ústav informácií a prognóz školstva z podkladov jednotlivých krajských školských úradov, ich školy počas zápisov zaevidovali celkovo 55.741. Oproti minulému roku išlo o nárast 1296 detí. Vlani priviedli rodičia na zápis viac chlapcov ako dievčat.
 

Vyberte región